Vesti

Akcija "Za zdravu i sigurnu 2014.-u"

Volonteri/ke Somborskog edukativnig centra, u petak 27. decembra na Glavnoj ulici u Somboru, organizovali su volontersku akciju pod nazivom "Za zdravu i sigurnu 2014.-u" s ciljem promocije zdravih stilova života, odgovornog ponašanja i očuvanja reproduktivnog zdravlja. Građani/ke su imali priliku da iskažu svoje mišljenjei stavove o različitim temama vezanim za reproduktivno zdravlje, a od volontera/ki dobili su poklon paket. Ovu akciju pomogli su Omladina Jazas-a Novi Sad i Omladina Jazas Zaječar.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

Diskusija - Quo vadis omladinska politiko? - Sombor

U petak 27. decembra je u Studentskom domu „Dr Zoran Đinđić“ u Somboru održana javna diskusija u okviru projekta „Quo Vadis omladinska politiko?“ i predstavljena analiza omladinske politike u Somboru od strane monitoring grupe mladih koji su u oktobru prošli dvodnevni trening na ovu temu.

Cilj diskusije, bio je da se osim prezentacije analize uporedi stanje u opštinama Vrbas, Kula i Sombor i predloži set preporuka za unapređenje kvaliteta omladinske politike u ove tri lokalne zajednice od strane svih zainteresovanih strana.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici organizacija, institucija, lokalne samouprave, medija, političkih partija i mladi aktivisti/kinje, a projekat, organizacije realizatore i analizu omladinske politike predstavili su Dragan Nikodijević ispred Centra za društveni razvoj iz Kljajićeva i Predrag Topalov i Srđan Vlaškalić iz Somborskog edukativnog centra.

Predmet analize bili su visina i dostupnost sredstava koje grad izdvaja za sadržaje od značaja za mlade, kvalitet projekata za mlade koje finansira lokalna samouprava, akteri omladinske politike, prostori za mlade, kvalitet rada funkcionera lokalne samuprave zaduženih za omladinu itd.

Svjetlana Nešić iz Nacionalne službe za zapošljavanje je istakla da bi bilo dobro aktivne organizacije za mlade imaju predstavnika u Savetu za zapošljavanje Grada Sombora te da je potrebno bolje informisati mlade o mogućnostima samozapošljavanja, dok je Zoran Terzin odbornik u Skupštini Grada rekao da bi trebalo objaviti koliko je projekata samozapošljavanja ostalo održivo tj. preispitati njihovu svrsishodnosti i izjavio da je rad da pitanja od značaja za mlade postavi u formi odborničkih pitanja u lokalnom parlamentu.

Prisutni su mahom bili saglasni da su sredstva koja se izdvajaju za realizaciju Lokalnog akcionog plana za mlade nedovoljna, a Zorka Milošević, koordinatorka Kancelarije za mlade, rekla je da Savet za mlade kao skupštinsko telo ima mogućnost da pripremi predlog i argumentaciju za veća izdvajanja za realizaciju LAP-a.

Jedna od preporuka sa diskusije je i uvođenje budžetske linije za projekte udruženja u cilju zaštite životne sredine. Andrija Šil iz „Aerokluba“ je dao preporuku da se aktivne organizacije za mlade u gradu udruže i zajednički apliciraju prema IPA fondovima u cilju obezbeđivanja sredstava za sadržaje, opremu i adaptaciju prostora kojima se služe mladi.

Dragan Nikodijević iz Centra za društveni razvoj ukazao je na činjenicu da je Dragan Plavšić, član gradskog veća, bez ikakvih stručnih kompetenci kao diplomirani inženjer stočarstva zadužen za resor omladine i socijalne zaštite i u potpunosti je pasivan, kao i Branislav Šoškić, koji je kao pomoćnik gradonačelnika takođe zadužen za ovaj resor bez stručnih kvalifikacija i relevantnog radnog iskustva. „Njih dvojica pola godine ništa nisu uradili za mlade u gradu niti su se igde pojavili, a da nema fejsbuka ne bih znao ni kako izgledaju“ – izjavio je Nikodijević, a Vlaškalić potom dodao da su se organizacije nedavno ovim povodom putem otvorenog pisma obratile gradonačelniku i predsedniku Skupštine Grada, ali je izostala bilo kakva reakcija i odgovor.

Raspravu je najavom narednih aktivnosti zaključio predsednik organizacije CEDRA: „Opšti utisak je da odnos lokalne samouprave prema omladini može i mora biti mnogo bolji, ali prepreka su nestručni i nezainteresovani funkcioneri i donosioci odluka pa su inicijativa organizacija, kampanja i zahtev za smenu Šoškića i Plavšića sledeći koraci koji ćemo preduzeti u cilju poboljšanja položaja mladih u lokalnoj zajednici.“

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

Somborski edukativni centar organizuje humanitarnu akciju „Deda Mrazovi pomoćnici" koja za cilj ima prikupljanja slatkiša i pravljenje novogodisnjih paketića za decu koja će Novu godinu dočekati na lečenju u somborskoj bolnici "Dr Radivoj Simonović".

Pozivamo sve sugrađane/ke da nam se pridruže kako bismo zajedno pokušali da im olakšamo boravak u bolnici, kao i da im praznične dane učinimo lepšim.

Vaše donacije u slatkišima možete doneti u prostorije Somborskog edukativnog centra, Staparski put 16, do nedelje, 29. decembra.

U okviru akcije, u subotu, 28. decembra, na glavnoj ulici u Somboru, u periodu od 9 do 11 časova, aktivisti/kinje SEC-a će dežurati na štandu gde će građani/ke imati priliku da doniraju slatkiš i tako podrže akciju!

Dodatne informacije možete dobiti putem e-maila: soeducentar@yahoo.com i na telefon: 0631114047.

pozivamo sve zainteresovane predstavnike/ce organizacija i institucija, mlade i građanstvo Grada Sombora na JAVNU DISKUSIJU

u okviru projekta

QUO VADIS OMLADINSKA POLITIKO?
-motivisanje mladih za preispitivanje omladinske politike u lokalnim zajednicama-

koja će se održati u PETAK 27. Decembra od 13 časova u Studentskom domu „Dr Zoran Đinđić“

Na diskusiji će biti predstavljena analiza dosadašnjeg stanja omladinske politike u Gradu Somboru, a dobrodošle su preporuke prisutnih za unapređenje kvaliteta iste u budućnosti.

Cilj projekta je da se na teritoriji Grada Sombora i opštim Kula i Vrbas preispita i uporedi kvalitet aktuelnih politika za mlade na nivou lokalnih samouprava, kvantitet i kvalitet finansiranja istih, njihov uticaj na ciljnu grupu te identifikuju subjekti politika za mlade, a sve to putem obuke, uvidom u strateške dokumente, njihovom analizom i putem javnih diskusija u sve tri lokalne zajednice.

Projekat ,,Quo Vadis omladinska politiko? - motivisanje mladih za preispitivanje omladinske politike u lokalnim zajednicama" realizuje Somborski edukativni centar u partnerstvu sa Centrom za društveni razvoj - CEDRA iz Kljajićeva, Vrbaškim edukativnim centrom i Proaktivnom omladinom Srbije iz Sivca, a finansira Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine.
 

Javna diskusija - VRBAS - Quo vadis omladinska politiko?

U sredu 18.12. u periodu od 15 do 17 časova u svečanoj sali Skupštine opštine Vrbas održana je prva od tri planirane javne diskusija u okviru projekta "Quo Vadis omladinska politiko?" koji realizuje Somborski edukativni centar u partnerstvu sa Centrom za društveni razvoj iz Kljajićeva, Vrbaškim edukativnim centrom i Proaktivnom omladinom Srbije iz Sivca, a uz podršku Sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine.

Diskusija kojoj je prisustvovalo nekoliko predstavnika vrbaške lokalne samouprave i dvadesetak mladih građana/ki Vrbasa organizovana je u cilju prezentacije trenutnog stanja u opštini Vrbas u pogledu omladisnke politike, kao i donošenja preporuka za unapređenje iste u budućnosti.

U narednih nekoliko dana, slične diskusije biće organizovane i u opštini Kula i Gradu Somboru.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

Youth (im)puls - građansko društvo u procesu donošenja odluka

U utorak, 10. decembra u Studentskom domu "Dr Zoran Đinđić" održana je konferencija "Youth (im)puls - uloga građanskog društva u procesima donošenja odluka". Konferencijom je obeležen Međunarodni dan ljudskih prava, a predstavljene su aktivnosti Centra za društveni razvoj kojima je obeležen i 9. decembar Dan borbe protiv korupcije.

Na konferenciji su govorili: Jadranka Radojčić iz Ženske alternative, Srđan Vlaškalić - Somborski edukativni centar, Tibor Kiš - Somborski omladinski boom i Dragan Nikodijević - Centar za društveni razvoj. Konferencija je održana u okviru projekta "Youth (im)puls" koji je finansiran sredstvima Grada Sombora.

Više o konferenciji na sledećem linku: http://www.soinfo.org/ vesti/vest/12733/1/ Potrebna-bolja-kontrola-pro jekata-i-sredstava/

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

 

Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Centar za društveni razvoj obeležio je 9. decembar Međunarodni dan borbe protiv korupcije akcijom "Ne primam mito, radim za platu" u sklopu kojeg je deljen promotivno-edukativni materijal. Bedževi sa nazivom akcije deljeni su zaposlenima u Gradskoj upravi Sombora kao i zvaničnicima Grada, a akcija je sprovedena i u bolnici "Dr Radivoj Simonović". Akcija je organizovana u sklopu projekta "Youth (im)puls" koji je finansiran iz budžeta Grada Sombora.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

CEDRA: Prijave za "Youth (im)puls"!

IZVOR : SO INFO

Centar za društveni razvoj poziva sve mlade osobe sa teritorije Grada Sombora da se prijave za učešće u projekatu "Youth "(im)puls."

Projekat je osmišljen kao niz aktivnosti koje imaju za cilj motivisanje mladih za aktivnijim učešćem u procesima donošenja odluka, kao i obležavanja 9. decembra Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, odnosno 10. decembra Međunarodnog dana ljudskih prava.

U ponedeljak 9. decembra, u Somboru, održaće se tročasovna radionica, na kojoj će mlade osobe steći osnovna znanja i informacije o prevenciji korupcije i mogućnostima ostvarivanja ljudskih prava, a nakon toga i ulična akcija pod nazivom "Ne primam mito, radim za platu", deljenja edukativno-promotivnog materijala. Dok će se 10. decembra održati konferencija za medije i zainteresovane građane/ke na kojima će se predstaviti aktivnosti somborskih udruženja vezanih za korupciju i ljudska prava.

Sve zainteresovane mlade osobe ukoliko žele da učestvuju u implementaciji projekta treba da do petka pošalju mejl na office.cedra@gmail.com sa svojim imenom i prezimenom i godinom rođenja.

Učešće je besplatno, a za sve učesnike/ce obezbeđen je materijal za rad, promotivni materijal, obrok i osveženje. Agendu konferencije možete preuzeti na stranici "dokumenti".

Projekat "Youth (im)puls" finansiran je sredstvima Grada Sombora.

MLADI SU MUZIKA - Finale + NEOZBILJNI PESIMISTI

Projekat Somborskog edukativnog centra pod nazivom "Aktiviranje mladih Sombora, Vrbasa i Odžaka za kreativno leto 2013." završen je sinoćnim finalom omladinskog festivala pod nazivom "Mladi su muzika". Za odličnu atmosferu na De Solu pobrinuli su se mladi bendovi: "Udruženi pseudo sistem" iz Sombora, "Defect Gloria" iz Odžaka i "Demigod" iz Kucure, koji su pobedili zahvaljujući nekoliko glasova više koje su dobili od publike koja je presudula s obzirom da je šestočlani žiri sastavljen od muzičara i predstavnika organizatora iz sve tri opštine bio podeljen.

Na čelu žirija bio je Igor Olujić iz "Neozbiljnih pesimista", koji su svojom jednočasovnom svirkom u revijalnom delu maksimalno uveličali spektakl. SEC je ovaj projekat čiji je cilj bio da osim muzičkog, animira omladinu i za edukativne, sportske, ekološke i umetničko-humanitarne sadržaje, realizovao u saradnji sa kancelarijama za mlade Sombora, Vrbasa i Odžaka, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

 

„MLADI SU MUZIKA“ – Odžaci - polufinale

Somborski edukativni centar i Kancelarija Za Mlade Odžaci uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije u petak 6. decembra u Disko Bar Boom“ u Odžacima organizovali su polufinale muzičkog festivala "Mladi su muzika". U odličnoj atmosferi, više od 100 većinom mladih iz Odžaka i okolnih naselja, zabavljala su odlična dva mlada benda; „Haos“ iz Bačkog Brestovca i „Defect Gloria“ iz Odžaka.

Pobednika je odlučila publika koja je glasanjem stekla pravo na učešće u nagradnoj igri i poklon u skladu sa prevencijom AIDS-a koji su obezbeđeni od strane Omladine Jazasa Novi sad.
U finale festivala plasirala sei grupa „Defect Gloria“ iz Odžaka koja je kao i 2 najsrećnija/e glasača/ice nagrađena kartama za predstojeći Koncert godine u Novom Sadu.

Finale je na programu u subotu 7. decembra u okviru kojeg će takođe nastupiti još "Demigod" iz Vrbasa, "Udruženi pseudo sistem" iz Sombora kao i „Neozbiljni pesimisti“ u revijalnom delu programa.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

U finalu mini omladinskog festivala "MLADI SU MUZIKA" nastupaju pobednički bendovi:


- "DEMIGOD" iz Kucure - pobednici vrbaškog polufinala (hard rock)
- pobednici odžačkog polufinala koje je na programu večeras, a nastupaju DEFECT GLORIA (Odžaci) i HAOS (Bački Brestovac) i
- UDRUŽENI PSEUDO SISTEM iz Sombora (alternativni rock)

ULAZ BESPLATAN! Delimo 2 karte za KONCERT GODINE!

Pobednika odlučuje petočlani žiri, sastavljen od predstavnika organizacija organizatora iz opština Sombor, Vrbas i Odžaci, i NEOZBILJNIH PESIMISTA koji nastupaju u revijalnom delu.

Publika će takođe imati priliku da učestvuje u izboru pobedničkog benda glasanjem kojim stiče pravo učešća u nagradnoj igri za promo majice, a najsrećniji glasač/ica dobiće dve karte za predstojeći KONCERT GODINE u Novom Sadu.

Ne zaboravite da glasate za "NEOZBILJNE PESIMISTE" na sajtu MTV adria
http://mtv.rs/top-liste/domacica

Projekat "Aktiviranje mladih Sombora, Vrbasa i Odžaka za kreativno leto 2013." realizuje Somborski edukativni centar u partnerstvu sa kancelarijama za mlade Sombora, Vrbasa i Odžaka, a uz podršku Mnistarstva omladine i sporta Republike Srbije"

 

5. decembar - Međunarodni dan volontera/ki - 2013.

U četvrtak 5. decembra na Dečjem odeljenju Gradske biblioteke "Karlo Bjelicki" u Somboru, Somborski edukativni centar je priredio sada već svoju tradicionalnu svečanost povodom Međunarodni dana volontera i volonterki.

Tom prilikom, upravni odbor je prezentovao rad organizacije u proteklih godinu dana, uručene su zahvalnice saradnicima, donatorima i partnerima iz lokalne zajednice, volonterske knjižice novim volonterima/kama i sertifikati mladim učesnicima/cama treninga tokom 2013. godine, a promovisani su i novi/e članov/ce organizacije i najavljene buduće aktivnosti.

Svečanosti u Biblioteci je prisustvovalo više od 50 građana, mahom aktivista/kinja Somborskog edukativnog centra, kao i gostiju iz redova organizacija i institucija sa kojima SEC ima dobru saradnju u pogledu poboljšanja položaja dece i mladih u lokalnoj zajednici.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.