Vesti

Započeto istraživanje o potrebama dece u Somboru

U subotu 26. jula, fokus radionicom sa grupom dece različitog uzrasta, Somborski edukativni centar je u saradnji sa "Global Network of Religions for Children (GNRC)” i uz finansijsku podršku Ethics Education for Children - Arigatou International, započeo istraživanje o potrebama dece za neformalno obrazovnim aktivnostima u Somboru, pod nazivom “Pitaj me, planiraj za mene!”

Radionica je održana u letnjoj učionici SEC-a, a vodili su je Sale Trudic – metodolog istraživanja i Andjelka Anja Vlaskalić – koordinatorka programa za decu u SEC-u. Tokom radionice deca su imala priliku da iznesu svoje predloge o tome na koji način žele da provode slobodno vreme i šta bi želela da se za njih u gradu organizuje.

Nastavak istraživanja koje ujedno predstavlja i kampanju javnog zagovaranja SEC-a za izradu i usvajanje Lokalnog akcionog plana za decu, obuhvatiće ispitanike iz redova roditelja, predstavnika javnog i civilnog sektora (lokalna samouprava, institucije, udruženja, sportski klubovi, verske zajednice...).

Zaključci i preporuke istraživanja treba da pomognu kreiranje strateškog dokumenta koji bi na dugoročnom (minimum trogodišnjem) nivou doprineo sistemskom razvoju dece i aktivnosti za decu u Somboru i po uzoru na Lokalni akcioni plan za mlade Grada Sombora poslužio kao primer dobre prakse i drugim lokalnim zajednicama u Srbiji.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

Budi muško klub Sombor

Budi muško klub Sombor 7. jula je održao akciju pod nazivom "Umesto da je udariš, pokloni joj ružu". Pogledajte kako je bilo. GALERIJA

 

 

Inkluzivno obrazovanje

U nedelju 27.07.2014. godine, naša koordinatorka volontera Bojana Nešović je održala prvu u nizu radionica koje će sprovesti tokom leta, na temu inkluzivnog obrazovanja.

 

 

Započinjemo realizaciju istraživanja o potrebama dece za neformalno obrazovnim aktivnostima u Somboru!

Celokupno istraživanje će obuhvatiti oko 50 ispitanika; dece, roditelja, predstavnika javnog i civilnog sektora (lokalna samouprava, institucije, udruženja, sportski klubovi, verske zajednice...)

Zaključci istraživanja treba da pomognu u kreiranju LAP-a za decu koji će na dugoročnom (minimum trogodišnjem) nivou pomoći sistemskom razvoju dece i aktivnosti za decu u Somboru.

 

 

 

Fond Ana i Vlade Divac (HOD)

Pogledajte regionalnu konferenciju ''Iskustva dobre prakse- Divac omladinski fondovi i Mozaik mreža omladinskih banaka u BiH" na ovom linku: http://www.stvarnovazno.org/konferencija.

 

 

Završen projekat „Korak po korak“

U subotu, 20. Jula 2014., u dvorištu Somborskog edukativnog centra, održana je završna radionica u okviru projekta „Korak po korak“. Projekat je počeo sa realizacijom 1. aprila 2014. godine i trajao je do 20. jula u cilju osnaživanja mladih za aktivno traženje posla uz popularizaciju agro-biznis sektora.

Grupa mladih prošla je serijal radionica na temu planiranja karijere, aktivnog traženja posla i metoda saradnje sa poslodavcima, pisanja Cv-a i motivacionog i propratnog pisma, komunikacijskih veština, poslovnog intervjua kao i dvodnevni trening na temu volonterizma i pisanja projekata. U sklopu projekta, mladi/e učesnici/ e su samostalno organizovali i radionicu o samozapošljavanju Nacionalne službe za zapošljavanje kao i dve grupne posete Poljoprivrednoj stručnoj službi u Somboru i školskoj ekonomiji Srednje poljoprivredno-prehrambene škole. Tokom završne večeri, učesnicima su uručene potvrde o učešću na projektu i majice, a kraj su proslavili uz tortu i druženje.

Projekat “Korak po korak“ je praktični deo obuke za koordinatore/ke programa u omladinskom radu koji se realizuje u okviru projekta „Uz dobar alat, veština je zanat“ koji Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada (NAPOR) sprovodi uz podršku Ministarstva omladine i sporta i USAID projekta održivog lokalnog razvoja. Polaznica obuke i koordinatorka projekta je Milica Lugumerski.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

 

Poseta Poljoprivrednoj stručnoj službi i Ekonomiji SPPŠ

U okviru projekta „Korak po korak” koji se realizuje sa ciljem podizanja zapošljivosti mladih uz popularizaciju poljoprivrede, grupa mladih je u petak, 18. jula, posetila Poljoprivrednu stručnu službu u Somboru.

Mlade je sa radom ove ustanove, oglednim poljima i novim prostorijama edukativnog centra za poljoprivrednike upoznao direktor Vladimir Sabadoš sa saradnicima Gordanom Forgić i Zoranom Bocom.

Nakon posete nekadašnjem Agroinstitutu, učesnici projekta „Korak po korak” obišli su i školsku ekonomiju Srednje poljoprivredno-prehrambene škole gde im je predstavljen opis poslova koje učenici ove škole obavljaju u okviru prakse.

Koordinatorka projekta je Milica Lugumerski, omladinska radnica Somborskog edukativnog centra.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

"Korak po korak" - Radionica o samozapošljavanju

Pred sam kraj realizacije projekta „Korak po korak”, u četvrtak, 17.07. u dvorištu SEC-a održana je radionica o samozapošljavanju u organizaciji mladih učesnika/ca projekta. Radionicu su držale Svjetlana Nešić, rukovodilac grupe za preduzetništvo i programe zapošljavanja i Rada Supić, trenerkinja za izradu biznis plana.

 

 

10. jul Dan nauke

Povodom Dana nauke u Srbiji, u prostorijama Somborskog edukativnog centra 10. jula održane se dve naučno-edukativne radionice za decu i mlade, s ciljem da se deci i mladima nauke približi na nesvakidašnji način.

Tema radionica bila je Fibonačijev princip u arhitekturi, umetnosti i prirodi oko nas. Na kreativan način deca i mladi su imali priliku da se uvere da prirodne nauke, konkretno matematika i biologija, mogu da budu vrlo zanimljive i da su neraskidivo povezane. Putem različitih vežbi i zadataka učesnici su ovu povezanost dveju nauka i dokazali na konkretnim primerima u prirodi koja nas svakodnevno okružuje. Radionice je vodila Ena Horvat, nastavnica biologije i edukatorka u Somborskom edukativnom centru.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

 

SEC promovisao konkurs "Mladi su zakon"

Promociju konkursa za finansiranje omladinskih projekata za Zapadnobački okrug u utorak 8. jula je priredio Somborski edukativni centar, ovogodišnji resurs centar za program „Mladi su zakon“ Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

U svečanoj Sali Skupštine grada Sombora pred više od 30 aktivista/kinja omladinskih organizacija i neformalnih grupa mladih iz Sombora, Apatina, Odžaka i Kule predstavljen je program, smernice za pisanje predloga projekata i neophodna konkursna dokumentacija.

Prisutne mlade, na početku je pozdravio gradonačelnik Sombora Sasa Todorović koji je izrazio zadovoljstvo interesovanjem mladih za aktivizam u lokalnoj zajednici i ohrabrio ih da nastave sa istim jer će, kako je rekao, grad ubuduće pažljivo osluškivati potrebe mladih i uvažavati predloge i inicijative koje se odnose na poboljšanje njihovog položaj. Promociji je prisustvovao i član Gradskog veća grada Sombora za omladinu i sport Dragan Nenadov.

Program „Mladi su zakon“ traje 5 godina i u saradnji sa resurs centrima po okruzima Srbije pruža podršku udruženjima mladih i neformalnim grupama da putem obuke i realizacije omladinskih projekata podstiču aktivizam i volonterizam u svojim lokalnim zajednicama, a predstavili su ga Srđan Vlaškalić, menadžer projekta, Milica Lugumerski, koordinatorka za podršku mladima i promociju projekta, Zorka Milošević, koordinatorka Kancelarije za mlade grada Sombora i Dragan Nikodijević, koordinator projektnih aktivnosti.

Rok za podnošenje predloga omladinskih projekata je 25.jul, nakon toga sledi obuka aplikanata, a konačna lista odobrenih projekata biće objavljena 10. avgusta nakon čega će uslediti i njihova realizacija.

Kompletnu dokumentaciju znteresovani mladi mogu potražiti na internet stranama SEC-a, a projektni tim je na raspolaganju za koncultacije tokom čitavog trajanja konkursa.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

 

Čas italijanskog u SEC-u

Naša volonterka iz Italije Rachele Sbrissa danas je održala prvi čas italijanskog jezika za decu, uz prevodilačku pomoć našeg volontera Slavka Jovanovića

Projekat sponzoriše Evropska komisija u okviru programa Mladi u akciji (Youth in action) - Evropski volonterski servis.

 

Mladi s građanima o otvorenom društvu

radio.hrt.hr

Poslušajte razgovor s voditeljima Karavane, Mirenom Špekom iz Hrvatske i članom SEC-a Borisom Juroševićem, snimljen nakon njihovog boravka u Vukovaru i Osijeku.

 

 

 

 

Organizuje povodom 10. jula Dana nauke

Naučne radionice za decu i mlade

koje će se održati 10. jula u terminima:
10 - 11.30h (radionica za decu) uzrasta 11-14 godina
12 - 12.30h (radionica za mlade) uzrasta 15-30 godina
u prostorijama Somborskog edukativnog centra, Staparski put 16.


Prijava za decu podrazumeva ime i prezime sa godištem na e-mail adresu soeducentar@yahoo.com ili na telefon: 025/444-249.
Prijava za mlade podrazumeva ime i prezime sa godištem i motivacijom za učešće na e-mail adresu soeducentar@yahoo.com.


Prijave traju do 09. jula. Broj mesta je ograničen.


Takođe, svi zainteresovani moći će tokom dana na istom mestu da pogledaju izložbu radova učenika OŠ „Nikola Vikićević“ iz Sombora iz oblasti biološke nauke.


Voditeljka radionica i organizatorka izložbe je Ena Horvat, nastavnica biologije i edukatorka Somborskog edukativnog centra.

Centar za razvoj neformalnog obrazovanja - "Nasilje nema opravdanja"

Ako nemate šta da radite za vikend, a na raspustu ste, evo sjajnog načina da provedete subotu i nedelu družeći se i učeći nešto novo. Za vikend (subota i nedelja 5. i 6. jul od 12h) u Gradskoj kući u Somboru biće održan kompletan trening po Harvard metodologiji u okviru kampanje o nasilju "Nasilje nema opravdanja".

Prvog dana će se raditi na razvijanju veštini javnog govora i uobličavanju lične priče kroz rad u malim grupama i uz pomoć fasilitatora. Kroz 3 segmenta - priča o sebi, nama i sad učesnici će formulisari svoj javni govor.

Drugog dana će se kroz praktičan rad u malim grupama i pomoć fasilotatora pimeniti teorija o formiranju timova, liderstvu i gradjenju odnosa, formiranju strategije i taktika.

Ova metodologija mnogo puta primenjivana u ekoloskim, kampanjama za borbu protiv korupcije, prava zena i uvek je pokazala rezultat. Organizator treninga je Centar za razvoj neformalnog obrazovanja. "Treneri su sertifikovani da drze ovu obuku i verujemo da ce svim aktivistima koji dodju ovaj trening biti značajan u sprovodjenju kampanja" poručuje organizator.


Kontakt osoba:
Maša Mišić
PR consultant
Center for development of non-formal education
tel: +381 64 826 00 34

Seminar „Kultura za pare i pare za kulturu“

27. juna u sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke održan je seminar „Kultura za pare i pare za kulturu“ na kome je prisustvovala naša aktivistkinja Ena Horvat.

Kroz predavanja, studije slučaja i primere iz prakse i literature, učesnici seminara dobili su uvid u najvažnije aspekte procesa promišljanja, promocije i realizacije projekata u kulturi, kao i u važnost strateškog planiranja, ali i faznog sprovođenja projekta.

 

Somborski edukativni centar kao resurs centar Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije za Zapadnobački okrug u okviru programa „MLADI SU ZAKON“ upućuje poziv aktivistima/kinjama omladinskih organizacija i neformalnih grupa mladih na


PROMOCIJU KONKURSA ZA FINANSIRANJE OMLADINSKIH PROJEKATA U OKVIRU PROGRAMA „MLADI SU ZAKON“


koja će se održati u utorak 08. jula, od 11 do 13 časova u svečanoj Sali Skupštine grada (Županija), Trg cara Uroša 1 u Somboru.


Predstavićemo program, smernice za pisanje predloga projekata, neophodnu konkursnu dokumentaciju i odgovarati na pitanja prisutnih


Zainteresovani mladi koji nisu iz Sombora treba da nas kontaktiraju na 065 20 50 025 radi dogovora oko obezbeđivanja prevoza.

Projekat „Mladi su zakon 2014 – Zapadnobački okrug“ – sprovodi udruženje Somborski edukativni centar, finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.
 

Održana prva radionica engleskog jezika za decu

Upravo je završena prva radionica engleskog jezika za decu koju vodi naša aktivistkinja Katarina Farkaš.

Radionice će se održavati jednom nedeljno u okviru projekta "Škola dobre volje" koji je podržan od strane Norveške ambasade u Srbiji i Grada Sombora.

 

PROJEKAT "MLADI SU ZAKON 2014 - ZAPADNOBAČKI OKRUG"

ŽIVITE U SOMBORU, APATINU, ODŽACIMA ILI KULI?

IMATE IZMEĐU 15 ILI 30 GODINA?

KREATIVNI STE, HRABRI, HUMANI I ŽELITE DA OMOGUĆITE KVALITETNIJI ŽIVOT VRŠNJACIMA, ALI I DRUGIM SUGRAĐANIMA?

UČESTVUJTE U PROGRAMU MLADI SU ZAKON KOJI IMA ZA CILJ DA PODSTIČE AKTIVIZAM, VOLONTERIZAM I HUMANOST MLADIH ŠIROM SRBIJE.

NE MORATE IMATI UDRUŽENJE DA BISTE KONKURISALI, DOVOLJNO JE DA VAS IMA 5 I DA IMATE ŽELJU DA POBOLJŠATE ŽIVOT MLADIH U VAŠOJ OPŠTINI!

DOKUMENTACIJU I SMERNICE ZA KONKURS MOŽETE PREUZETI NA SAJTU I OVDE: http://bit.ly/MladiSuZakon2014.

Vrednost jednog omladinskog volonterskog projekta može iznositi između 40.000 i 100.000 dinara!

Rok za prijave je 25. jul.

 

SEC - Održana prva muzička radionica za decu

U petak 20. juna u našim prostorijama održana je prva muzička radionica za decu koju vodi Marcello Raspa EVS volonter iz Italije.

Nakon radionice za decu, u petak 21. juna, Marcelo je održao i prvi čas sviranja gitare za mlade.

 

 

Mladi su zakon – Zapadnobački okrug

Konkurs za finansiranje omladinskih projekata

Resurs centar za Zapadnobački okrug, Somborski edukativni centar uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta raspisuje

KONKURS

za finansiranje
OMLADINSKIH PROJEKATA
U CILJU PODSTICANJA AKTIVIZMA, VOLONTERIZMA i HUMANOSTI MLADIH

Zapadnobački okrug


U skladu sa Zakonom o mladima i Nacionalnom strategijom za mlade, Resurs centar za Zapadnobački okrug, Somborski edukativni centar vas poziva da učestvujete na konkursu za finansiranje omladinskih volonterskih projekata „MLADI SU ZAKON“.

Ako ste kreativni, hrabri, humani, ako želite da omogućite kvalitetniji život vršnjacima, ali i drugim sugrađanima u svojoj lokalnoj zajednici i imate između 15 i 30 godina, učestvujte u programu koji ima za cilj da podstiče aktivizam, volonterizam i humanost mladih širom Srbije!

TEMA KONKURSA:

Konkurs je namenjen vama, kreativcima, koji kroz aktivno učešće mladih i volontersko angažovanje:

  • promovišete solidarnost i humanost
  • učestvujete u uređenju javnih prostora u kojima mladi provode slobodno vreme
  • i/ili organizujete aktivnosti za mlade u tim prostorima
  • učestvujete u akcijama zaštite životne sredine
  • promovišete međugeneracijsku saradnju
  • promovišete razumevanje, toleranciju i jednake šanse za sve mlade
  • promovišete zdrave i bezbedne stilove života
  • podstičete preduzetnički duh kod mladih

NAPOMENA: S’ obzirom na prirodnu katastrofu koja je zadesila Srbiju i potrebe sanacije posledica polava, neophodo je da svaki omladinski projekat bude i humanitarnog karaktera i bude na neki način usmeren na područja pogođena poplavama.

KO MOŽE DA SE PRIJAVI:

Na konkurs mogu da se prijave udruženja mladih i neformalne omladinske grupe sastavljene od najmanje pet članova, kao što su đački ili studentski parlamenti, razne omladinske sekcije i druge grupe mladih sa teritorije Zapadnobačkog okruga. Neformalne omladinske grupe moraju imati minimum jednu punoletnu osobu.
Napomena za vas: ukoliko želite da se prijavite kao registrovano udruženje mladih, Resurs centar za Zapadnobački okrug, Vas može informisati o upisu u Jedinstvenu evidenciju udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovih saveza, koju vodi Ministarstvo omladine i sporta. Tokom trajanja programa, biće neophodno da budete evidentirani da biste ušli u proceduru izbora omladinskih volonterskih projekata koji će biti finansirani. Neformalne omladinske grupe ne treba da budu evidentirane.

KAKO DA SE PRIJAVITE?

Prijavite se na Konkurs slanjem popunjenog obrasca za pisanje predloga omladinskog projekta do 25. jula 2014. godine na emai: soeducentar@yahoo.com, ili poštom na sledeću adresu: Somborski edukativni centar, Staparski put 16, 25000 Sombor, sa naznakom: “MLADI SU ZAKON – prijava na konkurs”.

OVDE možete preuzeti smernice za podnošenje projektnih idejaprijavni formular i tekst poziva na konkurs,  ili na omladinskom Internet portalu: http://www.mos.gov.rs/mladisuzakon, a za sva pitanja vezano za procedure prijavljivanja na konkurs možete se obratiti Somborskom edukativnom centru, Staparski put 16, 25000 Sombor putem elektronske pošte na email: soeducentar@yahoo.com ili telefonom na broj: 025/444 249.

Prijavi se na konkurs koji traje od 18. juna do 25. jula 2014. godine.

BUDI HUMAN!

AKTIVIRAJ SE i Ti!

 

CRTA - „Jačanje finansijskih i zagovaračkih kapaciteta organizacija civilnog društva“

Od 13 – 15. juna 2014. u Beogradu je održan trening „Jačanje finansijskih i zagovaračkih kapaciteta organizacija civilnog društva“ i radionica o upotrebi postojećih mehanizama za zagovaranje ka Narodnoj skupštini. Trening je organizovao Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA, a Somborski Edukativni centar je predstavljala Milica Lugumerski.

 

 


SEC - Formirana druga grupa polaznika besplatnih časova italijanskog jezika

Zbog velikog interesovanja mladih za časove italijanskog jezika, odlučili smo da formiramo dve grupe polaznika.

Prva grupa je danas imala prvi čas, dok nam druga grupa dolazi sutra.

 

 


Centar za Drustveni Razvoj započela realizaciju projekta „(Re)Aktiviraj Se(Lo)“

Naša partnerska organizacija Centar za Drustveni Razvoj započela je realizaciju projekta „(Re)Aktiviraj Se(Lo)“.

Deca iz OŠ „Nikola Tesla“ iz Kljajićeva kroz radionice su učila o značaju aktivizma i volontiranja, ali i predočila šta to u njihovoj zajednici nedostaje da bi bila bolje mesto za života.

Ovim je započela realizacija projekta„(Re)Aktiviraj Se(Lo)“, Centar za Drustveni Razvoj, a slede uređenje Omladinskog centra i sportskih terena, uz bogat kulturni i sportski program, u ovom mestu.

35. Somborski polumaraton

U nedelju, 15. juna 2014. godine održan je Somborski polumaraton, najstarija ulična trka u Srbiji. Ove godine trka se održala po 35-i put. U sklopu manifestacije održana je trka na 21km, i trke zadovoljstva na 5km i trka pužića.

Šest aktivista/aktivistkinja Somborskog edukativnog centra je sa ponosom istrčalo trku zadovoljstva :)

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

GNRC - Interreligijski dijalog za bolji položaj dece

Prošlog vikenda (6-8. juna) u Sarajevu je održan sastanak koordinatora nekoliko evropskih država za svetsku mrežu GNRC (Global Network of Religion for Children).

Pored predstavnika Rumunije, Španije, Portugala, Moldavije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije sastanku su prisustvovali Generalni sekretar mreže Dr Mustafa Ali (Kenija), programski menadžer Belall Maudarbux (Mauricijus) i koordinatorka za mlade Miriam Rubino (Argentina). Oni su učesnicima sastanka bliže objasnili način funkcionisanja mreže i mogućnosti podrške programima za decu. Koordinator GNRC za Srbiju je Srđan Vlaškalić, predsednik organizacije za decu i mlade Somborski edukativni centar, koja je ove godine podržana od strane Arigatou Internešnala za ovogodišnje aktivnosti za decu, ali i za istraživanje i javnu diskusiju o potrebi donošenja Lokalnog akcionog plana za decu na nivou Grada Sombora.

Istovremeno je u Sarajevu održana i višednevna Mirovna manifestacija „PEACE EVENT“ kojoj je prisustvovalo više od 2500 učesnika iz celog sveta. Tom prilikom uspostavljeni su kontakti i dogovorena saradnja sa još nekoliko međunarodnih mreža (PAX CHRISTI, United Religions Initiative...) za podsticanje saradnje i interreligijskog dijaloga u cilju poboljšanja položaja dece i mladih na ovim prostorima.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

„Be Aware of Your Rights“

Od 23. maja do 01. juna 2014. godine u crnogorskom gradu Ulcinju, održan je trening „Be Aware of Your Rights“ u okviru programa „Youth in Action“ (Mladi u akciji). Somborski edukativni centar na ovom treningu predstavljala je Katarina Farkaš. Cilj treninga bio je razvijanje kompetencija učesnika/ca za multiplikaciju ljudskih prava. Na treningu je učestvovalo 25 učesnika/ca iz 10 zemalja: Srbije, Makedonije, Albanije, Španije, Rumunije, Grčke, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije i Kosova UN 1244.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

ČASOVI ITALIJANSKOG JEZIKA ZA DECU I MLADE

Somborski edukativni centar poziva decu i miade da se prijave na besplatne časove/radionice italijanskog jezika koje će voditi Rachele Sbrissa, volonterka SEC-a iz Italije.

Polaznici će biti podeljeni u dve grupe:

deca od 8 do 11 godina i mladi od 15 do 30 godina.

Sve zainteresovane mlаdе osobe između 15 i 30 godina potrebno je da pošalju na mejl SEC-a soeducentar@yahoo.com svoje podatke: ime, prezime, godinu rođenja, kontakt telefon i u nekoliko rečenica da opisu motivaciju za učestvovanjem.

Za decu izmedu б i 11 godina starosti dovoljno je da roditelji pošalju mејl na soeducentar@yahoo.com sа imenom i prezimenom deteta, godinom rođenja i kontakt telefonom. U mogućnosti smo da na radionice primimo maksimalno 12 dece te požurite sa prijavama.

Rok za prijave je 14. jun.

Broj učesnika/са је ograničen, а povratnu informaciju o prihvatanju učešća, prijavljeni/е će dobiti 15. juna. Časovi počinju 16. juna i trajaće sve do početka septembra.

Časovi za prvu grupu (deca od б do 11 godina) će se održavati sredom od 10:00 do 11:30, dok će se časovi za drugu grupu (mladi od 15 do 30 godina) održavati ponedeljkom i četvrtkom od 19:00 do 20:30.

MUZIČKE RADIONICE

Somborski edukativni centar poziva decu i mlade da se prijave na besplatne muzičke radionice koje će voditi Marcello Raspa, volonter SEC-a iz Italije.

Polaznici radionica će biti podeljeni u dve grupe: Radionice sviranja gitare za mlаdе od 15 do 30 godina.

Sve zainteresovane mlade osobe između 15 i 30 godina potrebno je da pošalju na mејl SEC-a soeducentar@yahoo.com svoje podatke: ime, prezime, godinu rođenja, kontakt telefon. Za radionice vam je neophodna gitara, a poželjno је, ali ne i neophodno, da znate engleski jezik na nivou potrebnom za elementarno sporazumevanje.

Muzičke radionice za decu od б do 14 godina

Za decu između 6 i 14 godina starosti dovoljno je da roditelji pošalju mејl na soeducentar@yahoo.com sa imenom i prezimenom deteta, godinom rođenja i kontakt telefonom. Rok za prijave je 18. jun!

Radionice će se održavati petkom od 18:00h (za decu) i od 19:30h (za mlаdе), počevši 20. juna! Održavaće se jednom nedeljno u trajanju od jednog sata, tokom tri meseca.

Sve dodatne informacije možete da dobijete putem našeg mејlа ili na brojeve telefona: 061/661 40 66 i 444-249.

Poziv za učešće na treningu o rodno zasnovanom nasilju -
Menjaj pravila

Centar E8 i Somborski edukativni centar pozivaju sve zainteresovane mladiće uzrasta od 13 do 19 godina da se prijave za učešće na treningu za vršnjačke edukatore na teme rodno zasnovanog nasilja koji organizujemo od 5. do 7. juna 2014. u Domu učenika srednjih škola u Somboru.

Ovakvi treninzi predstavljaju interaktivne obuke koje se organizuju u neformalnom okruženju korišćenjem metoda vršnjačke edukacije Trening se sastoji od edukativnih radionica koje se bave temama kao što su: rod i pol, rodne uloge, nasilje, seksualno nasilje, etiketiranje, moć i odnosi, izražavanje vlastitih osećanja i druge. Rigidne rodne uloge i društvene norme često idealizuju različite forme ponašanja koje dovode mlade u rizik, te je uvođenje rodnih uloga u pristup prevenciji nasilja među mladima važno jer pokazuje da je nasilno ponašanje stečeno i da se stoga može promeniti.

Trening traje 3 dana (5-7. juna), s tim što će se prvi dan raditi pola dana popodne, drugi dan- ceo dan, a trećeg dana će se raditi pola dana prepodne. Treneri Centra E8 će voditi trening, dok nakon treninga grupa učesnika formira „Budi MIIŠIKO" klub na lokalu sa kojima će naš lokalni trener osmišljavati, planirati i realizovati javne akcije koje imaju za cilj dalje širenje i promovisanje naših osnovnih vrednosti, ideja i poruka o rodnoj ravnopravnosti i borbi protiv nasilja.

Za prijavljivanje: Ime I prezime, datum rođenja, e-mail adresu, kontakt telefon i odgovor na pitanje „Zašto želiš da učestvuješ na ovom treningu?", poslati na soeducentar@yahoo.com.
Rok za prijavljivanje je sreda 4. jun 2014. godine, do 15 časova.
Obezbeđeni su obroci i osveženje za učesnike projekta.

Treninge za vršnjačke edukatore na lokalu organizuju Centar E8 i Somborski edukativni centar u okviru projekta  “Prevencija rodno zasnovanog nasilja u lokalnim zajednicama - Menjaj pravila" koji realizuje Centar E8 uz podršku Kancelarije UNICEF-a u Srbiji. Projekat je deo programa “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama" koji zajednički sprovode UNICEF, UNDP i UN Women, a realizuje se u tesnoj saradnji sa programom Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja „Škola bez nasilja”.

 
 

Škola dobre volje - Volonter/ka deci na usluzi!

Besplatna pomoć deci u učenju!

Pozivamo roditelje dece osnovnoškolskog uzrasta kojoj bi dobro došla pomoć u učenju da se jave koordinatorkama volontera na brojeve telefona: 062 445 249 i 062 875 0901.

Možete nas kontaktirati i putem e-mail-a: soeducentar@yahoo.com.

Naše aktivnosti možete pratiti i putem facebook i twitter stranica.

Realizaciju ovog projekta finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs.


„Volonterizam i pisanje projekata“

Tokom proteklog vikenda, 24-25. maja 2014. u Studentskom domu „dr Zoran Đinđić“ održan je trening na temu volonterizma, omladinskog aktivizma i pisanja projekata. Grupa mladih koja prolazi obuku u okviru projekta „Korak po korak“ imala je prilike da stekne dodatne veštine i znanja, ali i da uoči dodatne mogućnosti kada je zapošljavanje u pitanju.

Trening su držale Milica Lugumerski i Ena Horvat, trenerkinje Somborskog edukativnog centra. Projekat „Korak po korak“ se realizuje u okviru projekta „Uz dobar alat veština je zanat“ koji Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada (NAPOR) sprovodi uz podršku Ministarstva omladine i sporta i USAID projekta održivog lokalnog razvoja.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

SEC na prijemu u Norveškoj ambasadi - Podržana “ŠKOLA DOBRE VOLJE”

U petak 23. maja Ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji, obeležila je početak 35 novih razvojnih projekata podržanih sa više od milion evra u ukupnom iznosu kroz Fond Ambasade, a koji će doprineti promenama napretku i razvoju u lokalnim zajednicama u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

Sredstva su opredeljena lokalnim samoupravama, medijima i nevladinim organizacijama u svrhu razvijanja lokalnih usluga, rešavanja pitanja od zajedničkog interesa i predlaganja inovativnih rešenja za ekonomsko jačanje lokalnih zajednica.

Neke od organizacija iz Srbije koje su dobile sredstva su “Peščanik”, RTS, “Autonomni ženski centar”, “Labris”, “Centar za prava deteta”, ali i “Somborski edukativni centar” i to za projekat “Škola dobre volje - volonter deci na usluzi” u iznosu od 19.992 evra te su događaju kao predstavnici organizacije prisustvovali Miroslav Jamina, Marijana Bukurov i Srđan Vlaškalić.

Tom prilikom priređena je konferencija za medije na kojoj su govorili premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministri Ivan Tasovac i Jadranka Joksimović, a na kojoj je Ambasador Nils Ragnar Kamsvag najavio dodeljivanje dodatnih 3,5 miliona evra Srbiji za sanaciju štete od poplava. Predstavljena su i 23 novinara čiji su istraživački projekti podržani u okviru programa “Medijsko izveštavanje iz oblasti vladavine prava”, a u saradnji sa Crvenim Krstom organizovano je prikupljanje pomoći za ugrožene od poplava.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

Humanitarna akcija "#Plati kafu SMS-om"

Inspirisani akcijom "Plati kafu SMS-om", započetom u Novom Sadu, aktivisti/kinje Somborskog edukativnog centra su u subotu, 24. maja organizovali sličnu akciju, sa ciljem pomoći ugroženom stanovništvu na poplavljenim područjima.

U periodu od 10 do 12 časova na Glavnoj ulici, građani/ke Sombora su bili u prilici da popiju kafu, čaj ili sok slanjem SMS poruke na broj 1003. Broj poslatih poruka je 34, a ovim putem se zahvaljujemo svima koji su to učinili.

Inspirisani akcijom “Plati kafu SMS-om” kojoj su se pridružili brojni ugostiteljski objekti, u subotu, 24. maja organizovaćemo sličnu akciju sa istim ciljem!

 

 

Trenutne potrebe za ugrožene od poplava!

Putem komunikacije sa Koordinacionim timom Ministarstva omladine i sporta, NAPOR-a i KOMS-a dobili smo informaciju da je u Centralni magacin Ministarstva dopremljeno mnogo odeće, a da su trenutno najpotrebnija HIGIJENSKA SREDSTVA, PELENE ZA ODRASLE, PELENE ZA BEBE I OSTALA BEBI KOZMETIKA. Apelujemo na građane koji imaju volje i mogućnosti da pomognu da potrebštine ove vrste u naredna tri dana donose u VATROGASNI DOM u ulici ARSENIJA ČARNOJEVIĆA 3, odakle ćemo ih slati u Centralni magacin Ministarstva odakle se pomoć dalje distribuira u skladu sa potrebama.

Prikupljanje pomoći za decu i mlade

Za samo dva dana od početka akcije, prikupili smo značajan broj igračaka koje ćemo u toku dana odneti udruzenju Beogradska otvorena škola, odakle će biti dopremljene prihvatilištima.

Zahvaljujemo se svima koji su do sada pomogli i podsećamo da se akcija i dalje nastavlja!

#zbogSrbije

Sortiranje garderobe

Volonteri/ke Somborskog edukativnog centra, uz pomoć studenata/kinja Pedagoškog fakulteta u Somboru su u utorak 21. maja u "Učionici pod vedrim nebom" vredno razvrstavali dopremljenu garderobu iz Vatrogasnog doma koja je prikupljena u humanitarnoj akciji organizovanoj od strane Nezavisnog sindikata policije, sindikalna Grupa Sombor. Garderoba će biti poslata u Ministarstvo omladine i sporta odakle će se prema potrebama distribuirati ugroženima od poplave.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

Nastavak radionica u okviru projekta "Korak po korak"

U okviru projekta „Korak po korak“ 15., 17. i 18. maja 2014. godine održane su još 3 radionice tokom kojih su učesnici/e bili u prilici da nauče kako da donose odluke i u skladu sa njima planiraju svoju karijeru, kako da napišu svoj lični akcioni plan kao i na koje sve načine mogu aktivno da traže posao.

Jednu od radionica održala je EVS volonterka Somborskog edukativnog centra Rachele Sbrissa koja je učesnicima/cama predstavila mogućnosti i prednosti Evropskog volonterskog servisa.

Koordinatorka projekta i voditeljka radionica je Milica Lugumerski, a projekat se realizuje u okviru projekta „Uz dobar alat veština je zanat“ koji Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada (NAPOR ) sprovodi uz podršku Ministarstva omladine i sporta i USAID projekta održivog lokalnog razvoja.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

“Kreni od sebe budi aktivna/an u prevenciji rodno zasnovanog nasilja"

U okviru projekta “Kreni od sebe budi aktivna/an u prevenciji rodno zasnovanog nasilja“, koji je započet u januaru I traje do kraja 2014., su se održale radionice u prostorijama studentskog doma „Dr Zoran Đinđić“ dana 17. i 18. maja. Prisustvovalo je 13 srednjoškolaca iz Sombora.

Projekat finansira UNICEF, a sproveden je u partnerstvu Autonomnog ženskog centra, Ženske alternative i Somborskog edukativnog centra. Cilj projekta je da se mladi ljudi u 10 gradova u Srbiji informišu i edukuju na temu nasilja zasnovanog na rodu i da se motivišu da na nasilje reaguju i da budu nosioci promena u svojim gradovima u vezi sa ovom temom. Do kraja godine će učesnici biti aktivni/e u vašem gradu i izvoditi akcije koje su osmislili kako bi prenosili znanja koja su stekli za ova 2 dana kako vršnjacima i vršnjakinjama tako i široj zajednici.
Radionice su vodile: Bojana Adžemović (Autonomni ženski centar, Beograd) i Teodora Katanić (Ženska alternativa, Sombor).

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

Prikupljanje pomoći za decu i mlade

Priključite se našoj akciji prikupljanja pomoći za decu i mlade smeštene u prihvatilištima za evakuaciju od poplava, kako bi bar na trenutak zaboravili na trenutne probleme!

Potrebne stvari možete doneti u naše prostorije na Staparskom putu broj 16, svakog dana od 10 do 18h.

 

 


Presentation nights

U utorak 15. aprila i četvrtak 15. maja, u prostorijama Somborskog edukativnog centra, Rachele Sbrissa i Marcello Raspa, volonteri iz Italije koji su se priključili SEC-u prekoEVS programa,održali su prezentacije putem kojih su na zanimljiv i interesantan način predstavili sebe i zemlju iz koje dolaze.

Oni će u Somboru provesti narednih 9 meseci a uskoro će i sami biti realizatori različitih aktivnosti koje će se odvijati u okviru Somborskog edukativnog centra.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

SEC POMAŽE DECI

Obaveštavamo vas da se Somborski edukativni centar aktivno, kao partnerska organizacija, uključio u akciju "Čepom do osmeha". Reč je o akciji ekološko-humanitarnog karaktera, sa ciljem da se novcem od prodaje čepova za reciklažu pomogne deci sa invaliditetom.

Ovom prilikom želimo da objavimo da smo izabrali nova dva deteta kojima ćemo pomoći sakupljanjem čepova. Naime, predškolska ustanova „Vera Gucunja“ na čelu sa direktoricom Aleksandrom Perović se priključila našoj akciji još od samih početaka naše akcije, vrtići u celoj somborskoj opštini su se lepo odazvali i za par meseci sakupili veliku količinu čepova. Nama je to bio podsticaj da iduće dete kome ćemo pomoći bude upravo iz ove opštine. Na dete koje smo odabrali uputio nas je STR „Ivica“ iz Bačkog Monoštora koji su takođe uz nas od samog početka. Dragan Krga, rođen 03.maja 2001godine , sa dijagnozom paralize donjih ektremiteta. Svakodnevno ga deda vodi u školu na bicikli jer mu je onemogućeno da se kreće sam. Pohađa 6. razred u OŠ „Ivo Lola Ribar“u Somboru. Sakupljenom količinom čepova planiramo njemu da olakšamo svakodnevni odlazak u školu kupovinom specijalong tricikla koji će mu, a i dedi, pomoći da se Dragan osamostali. U saradnji sa SEC-om (Somborskim edukativnim cetrom) organizovaćemo sakupljanje čepova u Somboru. Ena Horvat, član udruženja, će nam pomoći da to sve organizujemo.

Akcija se definitivno podigla na viši nivo i nama je omogućeno da pomognemo dvoje dece u isto vreme, tako smo se odlučili i za Natašu Minić iz Futoga, rođenu 5.11.2009 godine. U dogovoru sa roditeljima ćemo videti kako možemo da pomognemo maloj Nataši i o tome ćete biti blagovremeno obavešteni.

Priključite se i vi tako što ćete sakupljati plastične čepove i učinite dobro delo kako za mališane kojima je potrebna pomoć, tako i za životnu sredinu!

APEL ZA POMOĆ STANOVNIŠTVU UGROŽENOM POPLAVAMA

Delimo važno obaveštenje organizacije sa kojom saradjujemo i njihov apel za pomoć stanovništvu ugroženom poplavama! Ko želi da pomogne može doneti potrebštine i u SEC ako mu je lakše pa ćemo proslediti policajcima koji će ovih dana obići ugrožene krajeve!

ВАЖНО!!! О Б А В Е Ш Т Е Њ Е!!!

Обавештавамо све чланове НСП, СГ Сомбор, колеге и све људе добре воље да смо због Ванредног стања у Србији, катастрофалних поплава које су захватиле велики део наше замље, покренули АКЦИЈУ ПРИКУПЉАЊА ПОМОЋИ за настрадале у поплавама!

Позивамо све, без обзира да ли су наши чланови или нису, да учествују у овој АКЦИЈИ и да својим прилозима помогну онима којима је помоћ тренутно најпотребнија. Прилози ће се прикупљати у конзервираној храни (рибље конзерве, месни нарезак, паштета, готова јела и сл.) као и у прибору за хигијену (шампони, сапуни, пасте за зубе и сл.)!

Свака помоћ је добро дошла!

Прилоге можете предати члановима руководства НСП, СГ Сомбор, Данилу Богдановићу и Радовану Милошевићу.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PRIKLJUČITE SE AKCIJI!!!

SAKUPLJANJE POMOĆI ZA POPLAVLJENA PODRUČJA

CRVENI KRST U SOMBORU, APATINSKI PUT 19, OD 7-22h

VATROGASNI DOM U SOMBORU, A. ČARNOJEVIĆA 4, OD 10-13h

Dobrodošla je pomoć u vidu pakovane vode, konzervirane hrane i sredstava za higijenu.

SMS za pomoć poplavljenima na broj 1003.

MLADI SU ZAKON 2014 - Zapadnobački okrug

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je Somborski edukativni centar izabran od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije za Resurs centar Zapadnobačkog okruga za 2014. godinu.

Uskoro očekujte raspisivanje konkursa za omladinske projekte.

 

Možete nas pratiti na facebook stranici.

Presentations "ERASMUS + SEC"

Somborski Edukativni Centar is going to host two Italian volunteers, Marcello Raspa and Rachele Sbrissa, till the end of the year thanks to the European Voluntary Service program, sponsored by the European Union.

 

To spread information about the opportunities that this program is offering also to Serbian youth, on Wednesday 07.05., Thursday 08.05. and Wednesday 14. 05. SEC organized a meeting with students respectively in Medical high school “Dr Ružica Rip“, High school of Economics and High school “Sveti Sava” in Sombor. The aim was promote the European Commission Program ERASMUS +, to share information and personal experiences about EVS and to advertise SEC as a place and an opportunity for Sombor’s youth to be active in various fields. Plus, we spoke about the workshops “Skola Dobre Volje” and “Korak po Korak”.

The program ERASMUS + has been presented, with a focus on intercultural exchanges, trainings and European Voluntary Service: the students have been shown how to find proper information about this opportunity on websites and Facebook pages and have been provided with knowledge about the basic details of the program.

Rachele and Marcello spoke about their personal experiences connected with EVS: what brought them to Serbia, why they decided to do such a kind of experience, why they are convinced that this is a great opportunity . Students appreciated very much to be informed of this program in general and they were also very interested in hearing the volunteers’ experiences. They’ve been invited them to come to SEC to ask for info whenever they want, whether it’s about something regarding ERASMUS + or to participate to one of SEC projects and workshops, to be more active.

Photo Gallery

Škola dobre volje 5 - prolećni modul obuke

Trodnevni prolećni modul obuke volontera/ki za učešće u dugogodišnjem volonterskom programu podrške deci u učenju „Škola dobre volje – volonter/ka deci na usluzi“ koji sporovodi Somborski edukativni centar održan je od 9. do 11. maja, 2014. godine u Studentskom domu „Dr Zoran Đinđić" u Somboru.

Obuku su realizovale trenerkinje Somborskog edukativnog centra: Bojana Nešović, Milica Lugumerski i Anđelka Vlaškalić, a novih desetak volontera/ki je dobilo osnovno znanje o volonterizmu, inkluziji i politici zaštite dece i mladih koju u svom radu neguje Somborski edukativni centar.

Na ovaj način organizacija je ponovo povećala kapacitete za potrebe pomoći ranjivoj grupi dece u učenju i savladavanju nastavnog gradiva te pozivamo roditelje, staratelje, hranitelje da nam se obrate ukoliko je njihovom detetu potreban ovakav vid podrške od strane naših volontera/ki.

Telefoni koordinatorki volontera/ki za pomoć deci u učenju su: 062 875 0901 i 062 445 249.

U narednih godinu dana uz Grad Sombor, značajnu finansijsku podršku realizaciji projekta „Škola dobre volje – volonter deci na usluzi“ pružaće Ambasada Kraljevine Norveške u Republici Srbiji.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

 

"Malim koracima do velike karijere"

U subotu, 10. maja 2014. godine u Studenskom domu "Dr Zoran Đinđić", održana je prva radionica u okviru projekta „Korak po korak“ pod nazivom „Malim koracima do velike karijere“ tokom koje su mladi učesnici/e imali prilike da se upoznaju i prodiskutuju na temu karijere.

Ova radionica je prva u nizu radionica tokom kojih će grupa mladih učesnika/ca biti u prilici da stekne određena znanja i veštine koje će ih učiniti konkurentnijima na savremenom tržištu rada. Projekat se realizuje u okviru projekta „Uz dobar alat veština je zanat“ koji Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada (NAPOR) sprovodi uz podršku Ministarstva omladine i sporta i USAID projekta održivog lokalnog razvoja.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

POZIV NA RADIONICE

„Kreni od sebe - budi aktivna/an u prevenciji rodno zasnovanog nasilja"

koje se održavaju
od 17. i 18. maja u Studentskom domu „Dr Zoran Đinđić" u Somboru u periodu od 10-17 časova

namenjene su mladima između 14 i 19 godina,
prevashodno članovima učeničkih parlamenata, školskih timova za prevenciju nasilja i ostalim učenicima od 7. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole, zainteresovanim da se edukuju na temu nasilja zasnovanog na rodu i motivišu da na nasilje reaguju te budu nosioci te vrste promena u svojim gradovima.

Moduli radionica:
1. Polirod/rodne uloge
2. Stereotipi, predrasude i diskriminacija zasnovana na rodu
3. Rodno zasnovano nasilje
4. Planiranje aktivnosti u oblasti prevencije nasilja


Radionice vode vršnjačke edukatorke Autonomnog ženskog centra. Zainteresovani treba da se prijave mejlom u kojem će naznačiti ime, prezime, godište, kontakt telefon i školu koju pohađaju, na adresu soeducentar@yahoo.com najkasnije do četvrtka 15. maja do 16 časova.
Obezbeđenje materijal za rad, ručkovi i osveženje za učesnike tokom treninga, a broj učesnika je ograničen.

Na radionicama u 10 gradova Srbije (Pirot, Niš, Zrenjanin, Sombor, Ivanjica, Kruševac, Kragujevac, Vranje, Irig i Pančevo) učesnici/ce će planirati aktivnosti u oblasti prevencije rodno zasnovanog nasilja za svoju lokalnu sredinu i do kraja godine kroz različite kreativne aktivnosti koje sami osmisle prenositi znanja kako vršnjacima i vršnjakinjama, tako i široj javnosti u svojoj loklanoj zajednici.

Projekat „Kreni od sebe - budi aktivna/an u prevenciji rodno zasnovanog nasilja“ realizuje Autonomni ženski  centar iz Beograda (AŽC). Projekat finansijski podržava UNICEF i deo je šireg programa „Integrisani odgovor na nasilje nad zenama u Srbiji“ koji zajednički sprovode UN agencije u Srbiji: UNDP, UN Women, UNICEF uz finansijsku podršku UNTrust Fund-a.

Satnicu radionica možete preuzeti na stranici dokumenti.

 
 

Karavan: Svi za prava - prava za sve dolazi u Sombor!

U okviru završnice projekta "ARRA - All for Rights-Rights for All" SKC-a Novi Sad, čiji je partner i SOB, biće organizovan niz javnih događaja 14.5. od 18:00h i u Somboru.

Nastupaju MARČELO I FILTERI, plesna grupa Delirio, biće izveden pozorišni performans “UDARI TOG DŽAJVA/HIT THAT JIVE” u kojem glume i mladi Somborci, predstavljanje prve online didaktičke igrice na temu ljudskih prava "ARRA" na Facebook-u, prezentacija uređaja "Soundbeam" - asistivna tehnologija kojom osobe sa invaliditetom mogu da stvaraju muziku, predstavljanje kratkih filmića o ljudskim pravima koje su snimali srednjoškolci (među njima i naši Somborci). Puno događaja za malo dobre volje i ništa para!

Za više informacija kliknite na link. VIDIMO SE SUTRA OD 18h u Studiu 99 pozorišta u Somboru!

Poziv - "Škola dobre volje"

Ohrabrujemo sve mlade između 18 i 30 godina, koji žele da se priključe našem volonterskom programu pomoći deci u učenju i kreativnom provođenju slobodnog vremena da se prijave!!! Prijavni formular možete naći na zidu naše grupe OVDE.

Poziv na prolećnu obuku vorontera/ki dugogodišnji soc-humanitarni program podrške deci u učenju i kvalitetnom provođenju slobodnog vremena

Trodnevni prolećni modul obuke će voditi nekoliko stručnjaka/inja SEC-a u periodu od 9. do 11. maja, 2014. godine u Studentskom domu „Dr Zoran Đinđić u Somboru"

Zainteresovane mlade osobe između 18 i 30 godina treba do četvrtka 8. maja do 16 časova na adresu
soeducentar@yahoo.com da pošalju prijavni formular koji mogu potražiti na sajtu vwvw.somborskiedukativnicentar.org.rs na stranici DOKUMENTI ili našim fejsbuk stranama.

Obezbeđen je materijal za rad, obroci, osveženje, sertifikati i volonterske knjižice u koje se upisuju sati volontiranja i buduće obuke u domenu neformalnog obrazovanja.

Broj učesnika/ca je ograničen, a povratnu informaciju o prihvatanju učešća, agendu obuke prijavljeni/e će dobiti najkasnije u četvrtak 8. maja, 2014. do kraja dana!!!

Dodatne informacije na telefon: 062 875 0901 i soeducentar@yahoo.com.

Volontiram, dakle:
usavršavam se,
stičem nova poznanstva,
pomažem nekome,
učim nekoga, učim sebe,
stičem dragoceno znanje i iskustvo,
pospešujem svoj lični socijalni razvoj,
putujem …

Diskusija "Izborna tišina VS Sloboda govora"

U sredu 23. aprila od 18 časova u Studentskom domu „Dr Zoran Đinđić“ u Somboru, Udruženje „KULT“ iz Subotice je u saradnji sa Somborskim edukativnim centrom, Nezavisnim društvom novinara Vojvodine i Udruženjem „SO OPEN“, a uz podršku Instituta za razvoj mladih „KULT“ iz Sarajeva u okviru projekta "Ja na vlasti..." priredilo je PANEL DISKUSIJU pod nazivom “IZBORNA TIŠINA vs SLOBODA GOVORA”.

Diskusijom je moderirala Tatjana Ljubić iz udruženja “KULT” iz Subotice koja na početku prezentovala nekoliko primera kršenja izborne tišine na internetu. Davor Marko iz Instituta za razvoj mladih “KULT” iz Sarajeva je govorio o slobodi govora i istakao da je u Srbiji izborna tišina obesmišljena s obzirom da je cenzura interneta gotovo nemoguć posao, a u suprotnosti je i sa pravom građana na slobodu govora sa čim se složio i Srđan Vlaškalić iz Somborskog edukativnog centra, koji je analizirajući odnos različitih država prema izbornoj tišini izneo zaključak da je dužina trajanja zakonom utvrđene izborne tišine uglavnom obrnuto proporcionalna visini životnog standarda. U tzv. razvijenim državama i društvima kao što su SAD, Norveška, Finska, Danska, Švajcarska, Belgija itd, izborna tišina je ukinuta, susedi “ćute” mahom 24 sata pred izbore, dok po Srbijanskim, Grčkim i Rumunskim zakonima izborna tišina počinje 48 sati pred dan za glasanje.

Nedim Sejdinović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine, takođe smatra da je zakonsko uvođenje izborne tišine besmisleno s obzirom da je teško kontrolisati internet, a kao primer dobre prakse naveo je društva u kojima izborna tišina nije stvar Zakona već kulture i džentlmenskog sporazuma građana. Tako je u Velikoj Britaniji i Kanadi. On je između ostalog govorio i o stanju u medijima u Srbiji, ulozi medijskog saveta i poštovanju etičkog kodeksa novinara u Srbiji.

Jedan od učesnika diskusije bio je Sava Majstorov, novinar portala Soinfo.org koji je govorio o potrebi uvodjenja standarda u sferi medija kako bi se isti odvojili od onih koji to nisu, kako bi se znalo na koga i na šta se odnose zakonske odredbe u vezi sa izbornom tišinom.

Iako su panelisti naveli nekoliko primera očiglednog kršenja izborne tišine od strane medija i političkih partija tokom nedavne izborne tišine u Srbiji, ove godine nadležni nisu primili ni jednu prijavu kršenja, pa samim tim nije izrečena nijedna kazna za isto.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

NASILJE NEMA OPRAVDANJE!
DISKUSIJA O NASILJU U VAŠEM GRADU

Centar za razvoj neformalnog obrazovanja i UNFPA u saradnji sa Somborskim edukativnim centrom, pozivaju Vas na diskusiju o nasilju u Somboru,

u ponedeljak 28. aprila 2014. godine
u Studentskom domu dr Zoran Đinđić od 18 sati

Cilj je da razgovaramo o problemu nasilja u vašoj sredini, predložimo rešenja i konkretne odgovore u velikim grupama sa predavačima i manjim grupama sa moderatorima.


Koliko ima nasilja u školama? Koliko često čujete nasilnika u stanu pored?
Da li ste i sami bili žrtve nasilja? Da li je nasilje samo fizičko?
Koje sve vrste nasilja postoje? Kako mu stati na put?
Kako država suzbija nasilje? Prevencije nasilja.

Voleli bismo da izdvojte dva sata svog vremena i dođete na diskusiju i na taj način doprinesete borbi protiv nasilja, jer diskusija je mogućnost da aktivno učestvujemo u promenama.

Prijava je jednostavna - putem mejla crnog1@gmaiI.com ili sms-om na broj 065/ 242 52 48 sa osnovnim podacima i dve motivacione rečenice o tome zašto vam je ova tema bitna.

Molimo Vas da naznačlte da je u pitanju prljava za diskusiju o nasilju u Somboru.
Vidimo se!

 

 Aplikacioni formular možete pronaći na stranici DOKUMENTI i na facebook grupi Somborskog edukativnog centra!

 

SEC u kampanji protiv fizičkog kažnjavanja dece

Mreža organizacija dece Srbije (MODS) započinje novu kampanju! Kao deo mreže, SEC se ravnopravno uključuje! Dvodnevni trening za kampanju protiv fizičkog kažnjavanja dece pohađala je naša aktivistkinja Ivana Dragin.

Ona je predstavljala organizaciju 1. i 2. aprila 2014. godine u Beogradu prisustvujući treningu za javno zagovaranje (Public narrative) koji je deo projekta Umrežavanje zajednice prema modelu usmerenom ka detetu koji zajednički sprovode World Vision Austria,Društvo za razvoj dece i mladih - Otvoreni klub i Agroinvest Fondacija Srbija uz podršku Evropske unije.

Strateški cilj kampanje je promena stavova i prakse roditelja kroz prikazivanje pozitivnih primera vaspitanja. Na nivou države oformljeni su timovi, pa će na prostoru Vojvodine kampanju sprovoditi Centar za proizvodnju znanja i veština iz Novog Sada, PAAD centar za sociološke izuzetnosti iz Novog Bečeja i Somborski edukativni centar iz Sombora. Planirano je da kampanja traje od početka aprila do kraja godine, a svi zainteresovani da se uključe dobrodošli su i mogu nam se povodom toga javiti.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

PRILIKA ZA ODLAZAK VOLONTERA U SLOVENIJU - SEC I EVS

Somborski edukativni centar kao akreditovana organizacija za EVS (Evropski volonterski servis) ima priliku da pošalje jednu zainteresovanu mladu osobu iz Srbije u SLOVENIJU NA 12 MESECI VOLONTIRANJA u našoj partnerskoj organizaciji u Mariboru. U pitanju je rad u koncertnoj dvorani, ispomoć oko organizacije muzičkih događaja, biće prilike i za kuvanjem, sviranjem itd. Volonterima/kama učesnicima/cama EVS projekata je uvek obezbeđen smeštaj, prevoz, osiguranje, putni troškovi i džeparac. Više informacija o celoj priči, uslovima i rokovima mozete pronaći putem sledeće adrese Budite slobodni kontaktirati Dragan Nikodijević ili Srđan Vlaškalić za dodatna pitanja!!!

RTV - Bolja Vojvodina - Emisija o SEC-u i programu:"Škola dobre volje - volonter/ka deci na usluzi"

PROJEKAT SE REALIZUJE UZ PODRŠKU GRADA SOMBORA

upućuje poziv za prolećnu obuku volontera/ki i učešće u projektu

„ŠKOLA DOBRE VOLJE 5“ -VOLONTER/KA DECI NA USLUZI-

nastavak našeg sochumanitamog programa podrške deci u učenju i kvalitetnom provođenju slobodnog vremena od strane mladih volontera/ki i studenata/ki Pedagoškog fakulteta koji je pokrenut 2010. godine.

Program je ušao u petu godinu realizacije, a njime je do sada bilo obuhvaćeno više od 200 dece i nekoliko desetina volontera/ki. Dva puta godišnje za mlade koji žele da se uključe, organizujemo pripremnu obuku koja će im pomoći prilikom volontiranja, u budućem radu sa decom i pospešiti njihov lični, socijalni i profesionalni razvoj.

Zainteresovane mlade osobe između 18 i 30 godina treba do srede 9. aprila do 16 časova na adresu soeducentar@yahoo.com pošalju popunjen aplikacioni formular koji kao i agendu mogu potražiti na stranici DOKUMENTI ili na našim fejsbuk stranama.

Trodnevni prolećni modul obuke će voditi nekoliko stručnjaka/inja SEC-a i biće održan u periodu od 11. do 13. aprila, 2014. godine.

Obezbeđen je materijal za rad, obrok, osveženje, sertifikati i volonterske knjižice u koje se upisuju sati volonterskog rada i buduće obuke u domenu neformalnog obrazovanja.

Broj učesnika/ca je ograničen, a povratnu informaciju o prihvatanju učešća, mestu realizacije i agendu obuke prijavljeni će dobiti u sredu 9. aprila, 2014. do kraja dana!!!

Tim projekta:
„Škola dobre volje 5 – volonter/ka deci na usluzi"

SMAC Turkey 2014

Od 14. do 22. marta 2014. godine u turskom gradiću Sinopu, održan je trening „Social media for active citizens“ u okviru programa „Youth in action“ (Mladi u akciji). Somborski edukativni centar na ovom treningu predstavljala je Milica Lugumerski. Cilj treninga bio je razvijanje kompetencija učesnika/ca u korišćenju društvenih medija u omladinskom aktivizmu. Na treningu je učestvovalo 23 učesnika/ca iz 10 zemalja: Srbije, Makedonije, Albanije, Španije, Portugalije, Nemačke, Grčke, Kipra, Gruzije i Turske.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

 

Ena Horvat - Emisija Bolja Vojvodina

Ena Horvat je 25-togodišnja nastavnica biologije u Somboru i ovogodišnja je dobitnica priznanja „Zeleni aktivista". Na konkurs Regionalnog centra za životnu sredinu prijavilo se 26-oro mladih ekologa, a Ena je izabrana kao istaknuta aktivistkinja, koja se trudi da podstakne decu i mlade na to da čuvaju životnu sredinu.

Odlučujući je bio njen biološki blog, ali i spisak radionica koje je organizovala za mlade Somborce u tamošnjem Somborskom edukativnom centru, ali i u osnovnim i srednjim školama.

Sledi priča o nastavnici biologije, koja -- do juna ove godine -- radi na određeno vreme u dvema somborskim školama, OŠ 'Nikola Vukićević' i Srednjoj tehničkoj školi, ali koja, zahvaljujući novim tehnologijama, ima đake u celoj Srbiji.

Pripremila Mirjana Damjanović-Vučković, za emisiju "Bolja Vojvodina".

 

Inicijativa za transparentnije konkurse!

Izvor: SOinfo

Somborski omladinski boom, Ženska alternativa, Somborski edukativni centar i Centar za društveni razvoj pozivaju udruženja i ostale učesnike na konkursima Grada Sombora na saradnju sa ciljem uspostavljanja kvaliteta kao kriterijuma za odabir projekata - od projektnih predloga do završetka njihove realizacije, umesto kvantiteta ili političke pripadnosti, a sve u službi racionalnog trošenja budžeta konkursa i značajnije finansijske podrške odobrenim projektima - piše između ostalog u saopštenju organizacija.

- Zalažemo se za preduzimanje potrebnih mera i upotrebu mehanizama kojim bi se zaštitile organizacije koje imaju kvalitetne programe od značaja za lokalnu zajednicu, čiji rad daje vidljive i merljive rezultate i koje imaju dugotrajnost i kontinuitet u radu. Kroz zajedničku saradnju lokalnih organizacija želimo da se postigne veća transparentnost u dodeli sredstava na konkursima, bolja javna kontrola trošenja budžeta, a ujedno i da zajednički predložimo univerzalne kriterijume kako za dodelu tako i za monitoring i evaluaciju projekata, i takođe kriterijume za sankcionisanje nepoštovanja ugovornih/projektnih obaveza. Ovaj vid zajedničkog delovanja je u interesu svih organizacija čiji je cilj poboljšanje kvaliteta života lokalne zajednice i koji transparentnost gaje kao jedno od osnovnih načela svoga delovanja - naveli su inicijatori. 

Oni pozivaju sve zainteresovane organizacije i učesnike konkursa da se, ukoliko žele da budu deo ove inicijative, do 20. marta, prijave na mejl: transparentnosombor@gmail.com. Predviđeno je da po isteku ovog roka bude potpisan Memoranduma o saradnji organizacija. Više informacija možete dobiti i pozivom na brojeve: 025/412–990 (Somborski omladinski boom) i 025/444–249 (Somborski edukativni centar) - navodi se u saopštenju organizacija.

"SMETNJA NIJE PRETNJA"

U subotu 1. marta u Studentskom domu " Dr Zoran Djindjić", Somborski edukativni centar je realizovao radionicu pod nazivom "Smetnja nije pretnja". Radionica je deo projekta "Jače civilno društvo- uspešna socijalna inkluzija" koji realizuje Inicijativa za inkluziju VelikiMali u partnerstvu sa MDRI-S uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Trenerkinje Somborskog edukativnog centra Bojana Nešović i Andjelka Vlaškalić su učesnike bolje upoznale sa temama inkluzivno obrazovanje i socijalna inkluzija.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

Somborski edukativni centar u saradnji sa

lnicijativom za inkluziju „VelikiMaIi“ iz Pančeva i MDRI-S (Mental Disability Rights lnitiative of Serbia),

u sklopu projekta

JAČE CIVILNO DRUŠTVO
USPEŠNA SOCIJALNA INKLUZIJA

koji finansira Evropska unija
u subotu 1. marta od 11 do 18 časova
U Studentskom domu „Dr Zoran Đunđić“ u Somboru,

organizuje

JEDNODNEVNU RADIONICU
„SMETNJA NIJE PRETNJA”!

Radionicu namenjenu mladim osobama između 15 i 30 godina zainteresovanim za temu inkluzije vode trenerkinje SEC-a Bojana Nešović i Anđelka Vlaškalić, a prijave za učesnike/ce su do petka 28. februara do 14 časova imenom i prezimenom na i-mejl soeducentar@yahoo.com.

Detaljna satnica radionice:

1.3.2014.
11:00- 11:15- Dočekivanje učesnika/ca
11:15- 11:45- Strahovi i očekivanja
11:45- 12:15- Inkluzija
12:15- 12:45- Rad u grupama
12:45-13:00- „Navođenje“
13:00- 13:20- Inkluzija ZA i PROTIV
13:20- 14:00- Obrok
14:00- 14:30- Inkluzivno obrazovanje
14:30- 14:45- Primer dobre prakse
14:45- 15:00- Stavometar
15:00- 15:30- Podrška deci sa smetnjama
15:30- 16:00- Jezik i terminologija
16:00- 16:15- Pauza
16:15- 17:00- Rad u grupama
17:00- 17:30- Evaluacija

GNRC – LTLT (Learning to live together), Sarajevo

Od 20. do 23. februara 2014. godine u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, održan je osnovni trening na temu interkulturalnog i međureligijskog dijaloga. Trening je bio prilika za izgradnju kapaciteta edukatora/ki koji rade sa decom i mladima, da na najbolji mogući način iskoriste znanja i mogućnosti koje pruža LTLT program, a uz pomoć istoimenog priručnika. Trening je organizovao GNRC (THE GLOBAL NETWORK OF RELIGIONS FOR CHILDREN - EUROPE), zajedno sa Udruženjem žena „Mozaik“ iz Visokog, BiH, a pod pokroviteljstvom Arigatou International.

Na treningu je učestvovalo 26 stručnjaka/inja od kojih najviše iz Bosne i Hercegovine, zatim Španije, Portugala, Austrije, Hrvatske i Crne Gore. Srbiju je predstavljala tročlana ekipa Somborskog edukativnog centra: Milica Lugumerski, Ivana Dragin i Mirela Manojlović. Tokom treninga postignut je dogovor o daljoj saradnji i nastavku podrške našim aktivnostima s obzirom da je SEC od prošle godine kontakt tačka ove svetske mreže za Srbiju.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

SEC na Nacionalnoj konferenciji o izradi Strategije za OCD

Nacionalna konferencija: „Uključi se – kakvo civilno društvo želiš?! Civilno društvo u Srbiji 2018. godine – kreiranje prve Nacionalne strategije za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva“ održana je od 19-21. februara u Sava Centru u Beogradu.

 

Na konferenciji je preko 300 predstavnika civilnog društva primenom metodologije Otvorenog prostora direktno učestvovalo u kreiranju okvira za sadržaj buduće Strategije.

Izradi Strategije doprineli su i predstavnici/ce somborskih organizacija: Dragan Nikodijevic iz Centra za društveni razvoj – Kljajićevo, Jadranka Radojčić iz Ženske alternative i Srdjan Vlaskalic iz Somborskog edukativnog centra koji je ujedno bio moderator radne grupe i predlagač teme „Volontiranje“. Učesnici konferencije su svojim glasovima svrstali „volontiranje“ među prvih 5 prioritetnih oblasti koje će činiti Nacionalnu strategiju.

Dvodnevna konferencija koja je podržana od strane Evropske unije iznedrila je više od 15 prioritetnih oblasti i tema na kojima će se raditi do kraja godine i o kojima se javnost može informisati putem veb sajta Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije. Prema podacima Kancelarije, Sombor je na 16. mestu među opštinama i gradovima u Republici po broju registrovanih Udruženja kojih na teritoriji grada trenutno ima 314.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

KRALJEVSKI FESTIVAL U POZORIŠTU

U petak 14.februara u pozorištu, na sceni Studio 99, deca dramske sekcije Sec-a izvela su predstavu "Kraljevski festival". Predstava je izvedena u sklopu manifestacije "Dan ljubavi" u organizaciji Kancelarije za mlade Sombor i partnerskih organizacija.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

5. ROĐENDAN SEC-a

U petak 14. februara u svojim prostorijama na Staparskom putu 16, Somborski edukativni centar je u prisustvu članova/ca, partnera i saradnika/ca iz lokalne zajednice obeležio jubilej 5 godina od svog osnivanja. Udruženje je osnovano tačno pre 5 godina kao incijativa većinom mladih ljudi, stručnjaka za rad sa decom i mladima i nekoliko studenata sa idejom pokretanja volonterskog programa za pomoć deci u učenju i kreativno provođenje slobodnog vremena.

Najpoznatiji program SEC-a „Škola dobre volje“ je zahvaljući podršci Grada Sombora i upornosti osnivača SEC-a zaživeo u proleće 2010. godine, a zahvaljujući entuzijazmu mnogobrojnih volontera i aktivista, u njemu je do danas uzelo učešće više od 200 dece i volontera/ki.

U međuvrenu su pokrenute mnogobrojne programske aktivnosti za decu i mlade, od kojih su najznačajniji treninzi za trenere, obuke za vršnjačke edukatore, Klub za decu i mlade, dečja dramska sekcija, volonterske akcije uređenja javnih prostora za decu i mlade itd.

SEC je danas sa svojim stručnjacima/kinjama značajan resurs za kreiranje i javno zagovaranje unapređivanja javnih politika od značaja za decu i mlade od lokalnog do nacionalnog nivoa, akreditovan za Evropski volonterski servis, članica svih nacionalnih mreža organizacija za decu i mlade, poseduje akreditaciju za unapređenje i primenu standarda kvaliteta omladinskog rada asocijacije NAPOR i broji više od 80 većinom mladih registrovanih članova, od kojih je više 40 aktivno.

Prilikom obraćanja Srđan Vlaškalić, predsednik organizacije se zahvalio svima koji su doprineli dosadašnjem razvoju i aktivnostima SEC-a i između ostalog istakao da je prioritet organizacije u narednom periodu nastavak jačanja kapaciteta u smislu ljudskih, materijalnih i prostornih resursa za još snažniji uticaj u oblasti poboljšanja položaja dece, mladih i marginalizovanih grupa u lokalnoj zajednici i šire.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

 

SEC na sajmu Trag fondacije

Somborski edukativni centar predstavio je svoj rad na sajmu organizacija civilnog društa podržanih u okviru projekta „Civilno društvo za aktivne zajednice“ Trag fondacije koji je održan 14. februara 2014. godine u Domu omladine u Beogradu.

Ovom prilikom, predstavnici 28 organizacija razmenili su iskustva i ideje i uspostavili kontakte u cilju buduće saradnje.

Sajam je otvorila Ivana Marković, menadžerka programa donacija Trag fondacije, a o značaju građanskog aktivizma u Srbiji govorili su Andreja Tonč, ekspertkinja za upravljanje i monitoring EU grantova, Tijana Rolović, mlađa savetnica za praćenje potreba organizacija civilnog društva Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije, Dragan Srećković, direktor za evaluaciju i održivost programa Instituta za održive zajednice i Tanja Bjelanović, direktorka za fandrejzing i komunikacije Trag fondacije.

Trag fondacija, podržala je u 2013. godini projekat Somborskog edukativnog centra „Učionica pod vedrim nebom“ u okviru kog je sagrađen letnjikovac i preuređeno dvorište zgrade u kojoj se nalaze prostorije SEC-a. Rad Somborskog edukativnog centra na sajmu Trag fondacije predstavila je Milica Lugumerski.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

ENA HORVAT - ZELENI AKTIVISTA 2014.

Ena Horvat, mlada nastavnica biologije iz Sombora i jedna od najaktivnijih članica Somborskog edukativnog centra, ovogodišnji je nosilac priznanja „Zeleni aktivista 2014. godine“ kao istaknuta aktivistkinja koja se trudi da pokrene decu i mlade za očuvanje životne sredine.

 

Priznanje ''Zeleni aktivista'' ima za cilj motivaciju aktivnih mladih ljudi da nastave sa svojim radom i pružaju dobar i pozitivan primer drugim mladima i svim članovima društva, o potrebi očuvanja i zaštite životne sredine. Na ovaj konkurs prijavilo se 26 mladih osoba iz cele Srbije, koje su prepoznate u promovisanju pozitivnih modela građanskog aktivizma u oblasti zaštite životne sredine. Pobednica je izabrana glasovima publike i stručnog žirija koga su činili po jedan predstavnik Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, koordinator projekta, predstavnik Regionalnog centra za životnu sredinu i nezavisni ekspert. Skup ‘’Zeleni aktivista-životna sredina i mladi’’ i uručenje priznanja i nagrada za najaktivniju kancelariju za mlade i najaktivnijieg pojedinca održano je 13. Februara 2014. godine u Domu omladine u Beogradu. Ena je, zajedno sa timom mladih iz Somborskog edukativnog centra, realizatorka projekata ‘’Podignimo svest za čistiji svet’’, ‘’Učionica pod vedrim nebom’’, ‘’Ekoblogomanija’’ i brojnih drugih aktivnosti sa ciljem podizanja ekološke svesti kod mladih u Somboru i šire.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

 

Trening: Jačanje infrastrukture za razvoj volonterizma-VCO i NSHC

Okrugli sto na temu ''Stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj volonterizma'' i trodnevni trening ''Jačanje infrastrukture za razvoj volonterizma'' održani su u Novom Sadu od 5. do 7. februara 2014. godine.

Ovi događaji su deo projekta prekogranične saradnje između Hrvatske i Srbije koji u Hrvatskoj realizuje Volonterski centar Osijek u partnerstvu sa Gradom Osijekom, a u Srbiji Novosadski humanitarni centar u partnerstvu sa Agencijom za ravnomerni regionalni razvoj AP Vojvodine. Projekat finansira Evropska unija. Učesnik ova dva povezana događaja čiji je cilj bio razmena iskustava i upoznavanje sa primerima dobrih javnih politika u vezi volontiranja u Hrvatskoj, ispred Somborskog edukativnog centra je bio Srđan Vlaškalić, predsednik organizacije.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

Udovičić: Od pregovora sa EU najveću korist imaće mladi

BEOGRAD, 24. januara (Tanjug) - Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je danas da će od otvaranja pregovora sa EU najveću korist imati mladi jer će, kroz reforme i uvođenje evropskih standarda, imati priliku da žive u uređenom društvu, sa boljim obrazovanjem i većim mogućnostima za rad i usavršavanje.

"Otvarajući pregovore sa Evropskom unijom ova vlada je otvorila nove šanse za građane, a najviše šansi i najveću korist imaće mladi", naveo je Udovičić koji je današnjom odlukom vlade imenovan za predsednika Saveta za mlade.

Udovičić je, u izjavi dostavljenoj medijima, naveo da je početak pregovora Srbije sa EU veliki nacionalni, istorijski momenat, kao i da su nove generacije te koje će imati najviše koristi od reformi i uvođenja evropskih standarda.

Na taj način, dodao je Udovičić, mladi će "konačno imati priliku da žive u uređenom društvu, sa boljim obrazovanjem, većim mogućnostima za rad i stručno usavršavanje kako i Srbiji, tako i na celoj teritoriji EU".

Sve to, kako je rekao, biće i smernice u radu Saveta za mlade.

Proces pristupanja Srbije EU, naveo je Udovičić, mladima u Srbiji donosi mnogo, a možda su najvažnija stvar brojnije mogućnosti za pronalaženje posla.

"Mladi, obrazovani po evropskim standardima, moći će da sarađuju i razmenjuju iskustva i ideje sa svojim kolegama iz EU i tako unapređuju znanja koja će im biti preporuka da se zaposle na tržištu koje više neće biti ograničeno samo na Srbiju", rekao je Udovičić.

Prema njegovim rečima, mladi iz Srbije će moći da koriste i novi program "Erasmus plus", koji je počeo u januaru i namenjen je za obrazovanje, obuku, omladinu i sport.

Taj program će, objasnio je Udovičić, omladini u Srbiji pružiti mogućnost da studiraju, obučavaju se, steknu radno iskustvo i volontiraju u inostranstvu, a u oblasti sporta podrška će biti obezbeđena za amaterske sportove i borbu protiv nameštanja utakmica, dopinga, nasilja i rasizma.

SEC na konferenciji o ERASMUS+ programu EU

U prestonici Grčke, Atini je 17. i 18. januara 2014. održan Info dan o novom EU programu za obrazovanje, trening, omladinu i sport ERASMUS PLUS čiji je cilj bio da predstavnicima obrazovnog i omladinskog sektora predstavi novi program i mogućnosti za saradnju u okviru istog, otvorene za zemlje Zapadnog Balkana.

Somborski edukativni centar je na ovoj konferenciji predstavljao je potpredsednik organizacije, Dragan Nikodijević, koji je bio deo delegacije Srbije od 15-tak članova predstavnika/ca Kancelarija za mlade, omladinskih organizacija i organizacija za mlade, a koju su činili i predstavnici Ministarstva omladine i sporta Srbije. Sem predstavnika Srbije, učesnici konferencije su bili i predstavnici svih zemalja Zapadnog Balkana.

Tokom Info dana prisutnima su predstavljeni okvir i strategija proširivanja EU, kao i sve novine i mogućnosti u okviru ERASMUS PLUS programa za mlade Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Kosova u skladu sa Rezolucijom 1244.

Za Srbiju je značajno napomenuti da se zemlja trenutno nalazi na srednjem nivou participacije u programu ERASMUS PLUS, koji mogućava partnerstvo na projektima organizacija iz programskih zemalja i učešće u otvorenom metodu koordinacije, te da će se u slučaju ponovnog otvaranja Prozora za Zapadni Balkan, organizacijama iz Srbije opet ukazati mogućnost direktnog apliciranja, podnošenjem projektnih predloga nadležnom telu u Briselu.